Acum că am lămurit situația privind închiderea unei etape profesionale, am depășit o perioadă extrem de aglomerată și ochii au început să se limpezească, a sosit momentul oportun pentru a continua această serie care îmi este foarte dragă. Dacă în prima parte am vorbit despre ceea ce am eliminat din viața mea, azi continui cu lucrurile relevante cu care mi-am hrănit mintea.
Viktor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții
Iată una din cărțile care mi-a schimbat total percepția asupra vieții! Mi-a fost recomandată de către terapeut, într-o perioadă când discutam sentimentul că am fost lipsită de posibilitatea de a alege, mai ales în copilărie.
Probabil că știți că Viktor Frankl a fost un psihiatru vienez și este cel care a pus bazele logoterapiei. În cartea aceasta, el povestește experiențele trăite în patru lagăre de concentrare naziste, când s-a găsit în condiții greu de imaginat. Ceea ce este fascinant la carte este că e departe de a fi doar o relatare a unor experiențe cutremurătoare. Este despre cum în mijlocul vicisitudinilor, poți să alegi și mai mult de atât, poți să alegi să dai un sens propriei vieți. Astfel, se trece din starea de victimă în cea de asumare a puterilor proprii și a responsabilității propriei vieți, de a avea o misiune, un scop, un sens.
Omului îi poate fi luat totul, dar nu și ultima dintre libertățile omenești: aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul fel de a fi.
Ar mai fi multe de spus despre carte, dar vă las plăcerea să descoperiți una din cele mai fascinante lecturi. Pentru mine, rămâne una din cărțile definitorii, care m-au ajutat să înțeleg că și atunci când credeam ca nu am niciun fel de alegere la dispoziție, faptic tot am ales ceva. Dacă alegerile mele nu mă mai mulțumesc sau consider că nu mă mai reprezintă, oricând pot să aleg altceva. De asemenea, am înțeles că orice experiență are semnificația pe care eu aleg să i-o dau, că viața are un sens – cel pe care i-l confer eu. Până când m-am obișuit cu noul mod de a gândi, chiar îmi spuneam în sinea mea ” dacă Viktor Frankl a reușit să aleagă în cele mai vitrege condiții posibile, cred că și eu pot să mă descurc în cele existente în viața mea” atunci când mă găseam în situații provocatoare.
J.R.R. Tolkien – Stăpânul inelelor
Indiferent dacă ați văzut sau nu filmul, indiferent dacă v-a plăcut sau nu filmul, vă recomand călduros Stăpânul inelelor, în măsura în care agreați genul acesta literar. Da, consider că filmul s-a ridicat la nivelul cărții, dar tot am găsit-o a fi o lectură valoroasă. Eu am citit-o tot în perioada când mergeam la terapie și m-a impresionat prin profunzime și simbolistică. Este o călătorie similară cu viața, în care sunt puse în lumină valori precum curajul, compasiunea, blândețea, susținerea, misiunea, iertarea. Este o frumoasă reamintire a faptului că și cea mai mică ființă poate să facă o diferență enormă în desfășurarea faptelor.
Simon Sinek – Începe cu de ce
Foarte posibil să fi văzut vreuna din prezentările lui Simon Sinek, mai ales că cea de la TED – Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune – este clasată pe locul 3 precum popularitate. Am fost atrasă de titlu deoarece știu că acel de ce poate mișca munți, atunci când este bine întemeiat. Cartea este orientată către business, presărată cu o mulțime de exemple reale elocvente. E o lectură utilă pentru oricine, pentru că acest de ce este motorul oricărei acțiuni, atât în viața profesională, cât și în cea personală. Am observat că de multe ori tindem să trecem prin zile urmând puterea obișnuinței, făcânf, făcând și iar făcând, fără a ne mai raporta la motivele pentru care facem acțiunile respective, dacă ne (mai) sunt utile, eficiente sau dacă pur și simplu acel de ce mai este valabil în prezent. Deviez puțin de la carte pentru a vă povesti ce am ascultat într-un podcast apropo de de ce. Era vorba despre un autor care își propusese să mai publice o carte și tot amâna scrierea ei. Chestionat de un amic privind de ce-ul din spatele publicării cărții, primul răspuns a fost acela că vrea să ajute mai mulți oameni. Întrebarea de ce a curs în continuare, până când s-a ajuns la un raspuns final și real – ca să se simtă iubit. Aceste profunzimi la care ajunge întrebarea de ce consider că sunt valoroase și de aceea, o întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm mai des.
Vishen Lakhiani – The code of the extraordinary mind
Atunci când am cumpărat eu cartea, nu era disponibilă traducerea în română și am cumpărat originalul în engleză. Acum este, dar vă recomand să o citiți în engleză. Fiind o îmbinare de înțelepciune și umor, înclin să cred că este mult mai utilă și mai savuroasă în engleză.
Printre conceptele care m-au amuzat și pe care le-am aplicat mai conștient după citirea cărții este cel de brules. Ce sunt aceste brules? Bullshit rules that we adopt to simplify our understanding of the world. Este vorba despre acele norme, modele, credințe pe care le-am preluat de la părinți, familie, profesori, religie, societate, pe care le-am urmat, fără a chestiona vreodată ce stă în spatele lor. Sunt preluate prin imitație și condiționare socială. Atunci când le chestionăm, este posibil să descoperim că sunt minciuni sau că sunt credințe care ne limitează. Pot să varieze de la banii sunt răi (ochiul dracului vă sună familiar?) sau bogații și-au făcut averea prin furt până la iubirea înseamnă suferință. Demontarea de brules și adoptarea de noi comportamente conduc la noi direcții de dezvoltare, schimbări ale percepției privind viața și alte rezultate surprinzătoare.
Un alt concept care mi-a plăcut maxim este unfuckwithable. Da, da! Ați citit bine! Recunosc că sunt foarte curioasă cum l-au tradus în română 🙂 . Vă las mai jos un video ca să aflați ce este mai exact unfuckwithable și așa fac trecerea către resursele video cu care îmi hrănesc mintea.
Mindvalley
Vishen Lakhiani este cel care a fondat Mindvalley, o companie focusată pe dezvoltarea personală, spirituală, a cărei misiune este de a regândi sistemul educațional, astfel încât învățarea să fie un proces pe tot parcursul vieții și subiectele să fie relevante omului contemporan. Canalul lor de Youtube este una din sursele mele principale de informații și în decursul timpului, am participat la o serie de masterclass-uri pe subiectele care mă interesează. Ok, ok… la unele masterclass-uri am participat de mai multe ori, doar din dorința de a aprofunda tema cu pricina. 😛
Tom Bilyeu
Pe canalul de Youtube al lui Tom Bilyeu se află o colecție importantă de interviuri, care sunt disponibile și precum podcast-uri. Oamenii pe care îi cheamă sunt relevanți, au o mulțime de lucruri interesante de spus, povești de viață surprinzătoare și idei de împărtășit. În mod evident, prefer interviurile din rubricile Impact Theory și Health Theory, dar mai ascult și seriile Relationship Theory (în care Tom răspunde la întrebări împreună cu soția lui, Lisa) sau Q&A cu Tom Bilyeu.
Robin Sharma
I totally like him! Are o mulțime de tehnici și ponturi pentru a-ți crește productivitatea, pentru a fi un lider chiar dacă în dreptul numelui tău nu există vreun fel de acronim de genul CEO, CFO, whateverO, pentru a excela. Are un stil de a explica și a motiva care îmi place mult. Videourile pe care le găsiți pe canalul lui de Youtube, le puteți asculta și în căști, precum podcast. Mai jos vă las unul dintre clipurile mele preferate și recunosc că mi-a fost dificil să aleg doar unul pentru a-l include în postare.
Tony Robbins
Primul lucru pe care l-am auzit de la el a fost citatul de mai jos:
The quality of our lives is nothing but the quality of our emotions.
<Omul are un excelent punct de vedere> zic (și o voce care parcă are puterea sa mute munții), așa că m-am apucat să cercetez care e treaba cu el. Astfel am dat peste canalul de Youtube și am aflat (apoi aplicat) o serie de tehnici pentru a dirija mintea către ceea ce este eficient și util pentru mine.
Jim Kwik
Termin postarea cu Jim Kwik, un om care m-a impresionat mai mult decât pot cuprinde în cuvinte. Vă recomand să vedeți interviul de mai jos, pentru a afla povestea lui și ce îl motivează. Pe canalul de Youtube (conținutul e disponibil și ca podcast), găsiți o mulțime de tehnici pentru a folosi mai eficient creierul, a învăța sau a citi și a învăța mai rapid.
Iată că s-a terminat postarea mamut, dar mai urmează încă una pentru a finaliza seria care mi-a tot fost cerută în mediul offline. M-ar bucura să împărtășiți în comentarii ce mai citiți, vedeți sau ascultați precum hrană pentru minte, astfel încât să extindem zona resurselor.
Hmm, interesante cărți, mă tentează să citesc The code of the extraordinary mind. Și btw, rezonez cu citatul din Omul în căutarea sensului vieții. Mulțumim pentru recomandări.
Buna ziua eu am o carte de suflet, cum viata te mai inghesuie cu probleme si simti sa te scufunzi in ceva eu am Changi de James Clavell . Pentru mine este o baterie cartea asta incarca o minte obosita in o maniere simpla o deschizi si te scufunzi . Cu respect .
Ce carti grozave! Abia astept sa le citesc. Doua dintre ele le am deja, sunt pe lista cartilor ce vor fi citite anul asta 🙂
Iar despre prima carte descrisa de tine am auzit chiar ieri, la un workshop de mindfulness si era pe lista recomandarilor.
Multumesc ☺️
ce frumos articol!
din toate astea numai stapanul inelelor o citii, cu mare drag!
Minunat si folositor acest articol! M-a inspirat! Multumesc 🙂
Ma bucura mult articolele tale, ma inspira si-mi dau teme de gandire!
o zi insorita!