Rapid, ușor și delicios: trufe cu zmeură

Hristos a înviat și bine v-am găsit!

Știti acele vacanțe după care simți nevoia de o vacanță? Cam așa m-am simțit eu după weekendul prelungit de Paște, când am fost un fel de iepuraș Duracell. Am revenit pe blog pentru a vă arăta cu ce am facut furori în cele trei zile și anume trufe cu zmeură. Atât de răsunător a fost succesul, încât am făcut circa 100 de trufe în două zile și în acest weekend s-a programat my better half pentru încă un set de 25. M-am autointitulat mașinăria de făcut trufe 😆 .

Așa cum se poate vedea din poză, am prestat și trufe cu fulgi de cocos. Și acelea au ieșit delicioase, sunt excelente, dar nu fac față comparației. Toți cei care au gustat din trufele cu zmeură, au zis că sunt muuuuult mai bune,deși și celelalte sunt foarte bune. Chiar și eu am făcut această afirmație, în condițiile în care ador zmeura și cocosul deopotrivă.

trufe cu zmeură

Rețeta de trufe cu zmeură am preluat-o de la Mazilique și este atât de simplu de executat, încât aproape că mi-a fost rușine să spun că am făcut atât de puțin pentru cadoul mult lăudat. Ah, am uitat să menționez că a fost cadoul pe care l-am dus la masa de Paște.

Ingrediente

200g ciocolată neagră 70% – folosiți ciocolată calitativă, pentru că influențează mult gustul final.

200ml smântână pentru frișcă (am folosit LaDorna 35%)

25g unt

1 linguriță extract de vanilie (vreau să încerc și cu extract de mentă pentru că am impresia că merge de minune)

1 vârf de sare de mare

zmeură liofilizată (o gasiți în Mega Image la raionul cu nuci)

Metoda de preparare

Pui pe foc mediu o crăticioară cu smântâna și untul și o lași până când untul este topit și smântâna ajunge la punctul de fierbere. Am studiat puțin problema și ideea e ca smântâna să fie fierbinte, dar să nu ajungă să fiarbă. Amestecul de smântână și unt îl torni peste ciocolata pe care ai mărunțit-o în prealabil. Adaugi și vârful de sare de mare și lingurița de extract de vanilie. Amesteci totul până când obții o cremă omogenă. Dacă guști acum compoziția, vei avea senzația că nu o sa capete niciodată gustul decadent al trufelor. Stai liniștită că se va modifica după ce o lași în frigider peste noapte sau pentru cel puțin 4 ore. Citind comentariile postate la rețetă, am avut ceva emoții că nu se va întări compozitia. Am verificat-o după ce m-am întors de la vopsit părul 4 ore și era suficient de tare încât să o pot modela sub formă de bile. Pentru a obține rezultatul dorit, tipul de smântână este important și de aceea am scris exact ce am folosit.

trufe cu zmeură

Fast forward până la următoarea zi sau peste câte ore v-ați decis să finalizați trufele. Mai întâi luați zmeura liofilizată și o tocați foarte mărunt. Foarte mărunt este un amănunt important, deoarece cu cât sunt mai mici bucățile, cu atât vă va fi mai ușor să acoperiți trufele.

La etapa următoare, scoți compoziția de la frigider și iei crema cu ajutorul unei linguri. Dacă ai melon baller (lucky you!), folosește-l cu încredere că iți va face viața mult mai ușoară. Dacă ai doar lingură, I feel for you. Te vei acomoda cu procesul  înainte de a ajunge la jumătatea castronului 😆 . Încearcă să faci o formă cât de cât compactă din compoziția pe care ai extras-o. Apoi, așezi tentativa de bilă între podurile palmelor tale și îi finisezi forma. Nu te stresa prea tare dacă nu e o sferă perfectă, pentru că nu se vor mai vedea imperfecțiunile după ce o acoperi cu zmeură. Acum că sfera este ușor încălzită este momentul să o acoperi cu zmeura mărunțită. Pont: nu tăvăli sfera prin zmeură că muncești mai mult și fără rezultate excepționale. Așezi bila pe stratul de zmeură, o acoperi cu zmeură pe toate părțile (gen un micuț munte de zmeură) și presezi puțin zmeura în compoziție. Perfection, I tell you! Pui toate bilele pe o farfurie tapetată cu foaie de copt și le mai lași în frigider timp de jumătate de oră. După faza aceasta, eu am pus fiecare sortiment (doar pentru postare a fost mixul nebun care se poate vedea în poze) în câte un borcan de la Ikea pe care îl decorasem înainte cu câte o panglică făcută fundă. Acum: capul sus, spatele drept și lăsă complimentele să curgă 😆 . Chit că ți le faci singură pentru că ai realizat o minunăție de desert.

trufe cu zmeură

P.S. By the way, ar fi interesant să public o listă cu siteurile cu care mă ajut la gătit? În mod evident, Mazi este unul din ele, dar mai am câteva de unde mă inspir cu rețete bune, rapide și ușoare.

19 thoughts on “Rapid, ușor și delicios: trufe cu zmeură

  1. Adevarat a inviat si bine te-am regasit! nu pui deloc zahar? decat ce are ciocolata? Eu smantana cumpar de la ferma, de aia intreb. Acum nu mai am nicio scuza si cumpar o lingura de inghetata, cu ea pot da forme egale. Si purced, ca am niste ciocolata neagra si scumpa acasa;)

    In rest, am mai invatat ceva: liofilizare.

    • Daaaaaa… mi-a placut super mult faptul ca nu e necesar zahar suplimentar si au avut succes chiar si la persoanele mancatoare de dulciuri dulci (if you know what I mean). Hah! Poti cumpara smantana dulce (nu stiu care e termenul corect pentru smantana care nu e acra :P) de la ferma? Cool! Am verificat acum ingredientele din smantana pentru frisca si in locul tau, as face prima incercare ca atare, fara zahar adaugat. Gusti primul biloi si daca nu iti place, amesteci zmeura cu putin zahar pudra 😀
      P.S. Me too! Inca am probleme de pronuntie si ii zic liofiwhatever :)

  2. de incercat trufele in mod cert, insa zmeura aceea se pare ca ne da de furca noua celor fara de mega image in oras…si cum iubesc zmeura, nu stiu daca vreau cu altceva in loc :p
    si da, asteptam lista cu blogurile de cooking de unde te inspiri tu :) si mie imi place mult de Mazi 😉

  3. Arata demential! Stii care-i faza? Mie-mi cam lipseste rabdarea si am si 2 mani stangi. Crezi ca m-ar putea ajuta aceste 2 “calitati” sa obtin astfel de minunatii? :))
    Sau mai simplu de atat, as putea sa-i pasez reteta soacrei, ea e mai migaloasa cand vine vorba de bucatarit. 😀 Sunt convinsa ca trufele tale au facut ravagii la masa de Paste, arata suuuper bine!

    • Sunshine, sunt la fel de 2 maini stangi si 0 rabdare :))) Daca vreo sa o pasezi, go for it, dar sa stii ca iti iese si tie super bine. Azi iar am primit feedback ca au facut senzatie. De departe este cel mai laudat fel de mancare pe care l-am facut.

  4. Arata perfect trufele si te felicit pentru idea de a pregati un desert deosebit si totdata usor de facut (hi, hi, usor pentru tine ca l-ai facut de multe ori!), o sa-l incerc si eu, desi, ca si Mariana nu am Mega Image in oras si nu stiu unde as putea gasi zmeura liofilizata, dar nu abandonez ideea, pot face cu cocos in prima faza.
    Pozele facute acestor minunatii trebuie puse in rama, sunt foarte reusite si demne de un blog culinar.
    Da, ar fi perfect sa ne spui de unde te inspiri cu retetele, citesc si eu bloguri culinare, unele mancaruri sau prajituri fiind asa complicate si necesitanad un timp indelungat, dar la tine vad numai retete rapide si usor de facut!
    Sper sa vina primavara, vara sau ce-o fi numai sa scapam odata de iarna asta, care la noi aici e prezenta bine, cu ninsori, vant si temperaturi negative!

    • Multumesc mult! <3 Am avut plina de inspiratie si chef sambata si totul s-a legat de minune.
      Zmeura liofilizata am gasit pe emag http://www.emag.ro/supermarket/zmeura-liofilizata-30g-lyolife-07232/pd/D1QPZMBBM/ dar si pe alte siteuri. Daca intampini probleme, sa imi scrii si rezolvam cumva impedimentele 😀
      In ceea ce priveste gatitul, rapid si usor sunt doua atribute importante pentru mine. Unul din motive este ca nici nu imi place sa procesez prea mult alimentele, astfel incat sa am parte de cat mai multi nutrienti (ca in cazul legumelor). In afara de asta, nici nu am timp disponibil. In conditiile in care pregatesc ceva de mancare in fiecare zi sau la 2 zile (ca sa fie proaspat), timpul e o componenta esentiala 😀
      Nici nu vreau sa imi imaginez cum e vremea la tine! Vorba prietenei mele care statea la Brasov (intre timp a capitulat si a emigrat in Florida): ninge ca in povesti…povesti de groaza! :))) Hai cu caldura!

  5. Cum sa ma trezesc si sa citesc la prima ora reteta asta minunata? Jur ca am o pofta…cu greu o pot stapani. De fapt, cu trufe cred ca o pot stapani.
    Adevarat a Inviat!
    Multumesc de inspiratie!
    Astept cu drag ponturi despre site-urile de unde te inspiri.

  6. Adevarat a inviat si bine te-am gasit si eu! Aceste trufe suna demential, nu ma dau in vant dupa ciocolata, dar pe cea neagra nu o refuz niciodata. Daca mai spun si ca ador zmeura, rezulta combinatia perfecta 😀 Despre nuca de cocos ti-am spus deja, no way in nici o combinatie de nici o culoare :))) Asteptam sa ne scrii cum ti-au iesit ca am citit si eu in comentariile retetei si aveam ceva dubii, dar acum mi-ai dat elan sa le prestez, doar ca nu am vazut nicaieri aceasta zmeura liofilizata :( (nu am Mega Image la mine in oras). Cred ca pot fi preparate cu o zi-doua inainte de consum, nu? Le-as incerca avand in vedere ca se apropie ziua mea :))
    P.S. As fi foarte incantata sa publici siteuri de unde te inspiri cu retete, mai ales daca sunt rapide si usoare. Dupa excesele de Pasti avem nevoie de “inspiratie dietetica” :))))
    Te pup si iti doresc o zi frumoasa si calduroasa(la noi ninge)!

    • Eu le-am gasit disponibile pe emag http://www.emag.ro/supermarket/zmeura-liofilizata-30g-lyolife-07232/pd/D1QPZMBBM/ dar am mai vazut si pe alte siteuri. Am citit pe undeva ca sunt bune timp de 3 zile de la momentul executarii, dar nu au sanse sa reziste atat de mult. Daca nu livreaza la tine, imi scrii pe mail si vedem cum putem rezolva. Doar e ziua ta, asa ca musai trufe :)
      By the way, sa stii ca la tine m-am gandit cand scriam despre nuca de cocos. Era sa scap un “Mariana, tu inchide ochii aici si da scroll pana putin mai jos” 😀
      P.S. Am vazut ca ninge si inca nu mi-e clar cine a apasat butonul de rewind sau de fast forward pana la iarna???? Ma ia capu’ cand ma gandesc ca eu plec la mare saptamana viitoare. In imaginatia mea bogata speram sa prind vreme ca data trecuta cand am fost de 1 mai si am stat la plaja in costum de baie (30-32 de grade).
      Pup u si iti urez sa vina caldura cat mai rapid! Pana atunci…sub pilota cu centrala pornita :))

      • Multumesc, multumesc de pont si de oferta cu zmeura! Very funny faza cu nuca de cocos, m-am distrat, mai ales ca e preferata ta 😀
        Sa stii ca de saptamana viitoare vine vara :) , temperaturi de peste 20 de grade de marti incolo, asa ca te poti gandi relaxata la mare ca cineva acolo sus te iubeste :)))
        Te pup si iti doresc o seara frumoasa!

        • Sa te auda Dumnezeu ca altfel nu stiu cum supravietuiesc :))) Aveam deja outfiturile pregatite in cap si acum a picat totul. Back to the drawing board, as they say! 😀
          Pup u! O seara calduroasa si relaxanta! :*

  7. Arata apetisante ! eu nu prea stau prin bucatarie insa chiar m-ai facut curioasa si cu primul timp liber si chef de bucatarie incerc si eu. Inteleg ca mesenii tai au fost incantati de desert ,asa ca felicitari!!Ideea cu retetele culinare e foarte buna-mai ales ca toata lumea vrea retete RAPIDEEEE!

    • Le-am dus si la familia mea si la familia lui my better half si au ajuns si pe la un loc de munca si toata lumea a fost dementializata de ele. De atunci sunt intrebata non stop despre ele 😀 Multumesc pentru feedback la intrebare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *