După Paște urmează salam de biscuiți

Cred că nu am scris pe aici vreodată informația că nu îmi place să fac risipă de mâncare. Când eram mică, nu înțelegeam de ce se supăra father că se strică mâncarea în frigider și o aruncăm. L-am înțeles perfect abia atunci când m-am mutat singură. Între timp, am învățat să îmi știu exact nevoile și să mă organizez mai bine, astfel încât să limitez la maxim cantitățile de mâncare aruncate la gunoi. Pentru că se apropie Paștele – moment când apare tendința de a face excese – am zis să vă las aici o rețetă cu potențial de a recupera diversele dulciuri care se pot deteriora. Este o soluție bună pentru rămășițele de cozonac, fursecuri, cornulețe și altele similare și se pregătește super repede și ușor. Pam pam! Rezolvarea se află într-un salam de biscuiți. Doar că în loc de biscuiți puteți folosi resturile de la feluritele dulciuri care v-au ramas. Totuși, zic să evitați partea cu brânză din pască, dar marginea din aluat cred că se pretează. Rețeta de la care am pornit este cea a lui Mazilique (după un research extins, mi s-a părut cea mai bună), dar am mai modificat pe ici, pe colo, astfel încât să fie pe gustul celor care l-au primit.

Salam de biscuiți

Ingrediente

140g biscuiți (sau resturile despre care discutam mai sus; post execuție am ajuns la concluzia că puteți folosi liniștite o cantitate mai mare de biscuiți)

200g unt

140g zahăr (brun în cazul meu, că doar din acesta am în casă)

4 ouă

2 linguri cacao

3 linguri de coniac (singura băutură alcoolică din casă, dar puteți fi creative la acest capitol)

250g ciocolată neagră

1 vârf de sare

250g nuci pecan (aici puteți face felurite combinații de migdale, alune, nuci, nuci de macadamia, în funcție de ce vă place)

100g merișoare

50g caise deshidratate

zahăr pudră sau fulgi de cocos pentru a presa salamul (Da, chiar trebuie folosit, oricât de mare vă este problema cu zahărul pudră *cough*. Am uitat să cumpăr fulgii de cocos, inițial am refuzat să îl dau cu zahăr pudră, după ce s-a răcit se cam lipea pe degete și am capitulat în fața zahărului pudră).

Salam de biscuiți

Metoda de preparare

Topiți ciocolata pe metoda bain-marie și apoi lăsati-o să se răcească puțin. Într-un alt vas, amestecați untul cu zahărul până când obțineți o cremă afânată. Ideal e să faceți asta cu mixerul, nu cu telul așa cum mi-am exersat eu mușchiuleții de la mâna dreaptă 😛 . Adăugați pe rând cele patru ouă, având grijă ca fiecare din ele să fie bine încorporat. Mnooooo, la acest moment crema va părea ca și cum s-ar fi taiat, dar sunteți în grafic. Își va recapăta fața arătoasă. Adăugați sarea, cele 2 linguri de cacao și coniacul sau ce altă băutură alcoolică vă place.

Încorporați ciocolata în amestecul de mai sus. Nu o răsturnați pe toată în acel amestec, că riscați să obțineți o omletă cu ciocolată. E necesar să adaugați în cantități mici ciocolata, astfel încât să nu creșteți semnificativ temperatura amestecului. În tot acest dezmăț, adăugați biscutii/resturile de dulciuri, fructele și nucile mărunțite.

Acum, puteți să folosiți metoda clasică de a pune toata compoziția pe o folie alimentară dublă, pudrată cu zahar și să îi dați forma de salam. Eu *lazy ass* am pus acea folie într-o tavă de chec, am pus compoziția, am învelit-o cu restul de folie și am presat astfel încât sa obțin un salam de biscuiți compact. Indiferent de alegerea făcută, îl puneți la frigider peste noapte sau măcar 8 ore. Apoi urmează partea cea mai pasionantă, adică să îl savurați.

Înainte de a vă spune concluzia, vreau să menționez că pe lângă faptul că nu sunt pasionată de deserturi, eu aveam o impresie foarte proastă despre salamul de biscuiți. Pâna la acesta, care îmi place maxim, mi se pare pasionant, interesant, complex. Și chiar dacă a fost lipicios, a primit numeroase complimente de la cei care l-au gustat.

Voi ce soluții ați găsit pentru a evita risipa de mâncare în perioada sărbătorilor?

19 thoughts on “După Paște urmează salam de biscuiți

  1. este prima data cand aud de salam de biscuiti cu oua. Eu il fac fara. Mult spus il fac, ca nu prea ne omoram dupa el si anul asta nu sunt sanse sa ramana cozonac pentru ca am luat doar doi si am fost muuuulti la masa in ziua de Paste.

    • I knoooooow! Am cautat o reteta mai deosebita deoarece eu nu sunt deloc o fana a salamului de biscuiti. Foarte frumos ca v-ati veselit asa de multi in ziua de Paste si e minunat ca s-au ras toti cozonacii :) Hristos a inviat!

  2. gatesc cam cat consumam-mai chem si prieteni-nu prea ramane pt ca urasc sa arunc mancarea,insa idee cu salamul de biscuiti fara biscuiti este geniala!! o bifez! sarbatori cu bine,iepuras generos iti doresc!

  3. Fara risipa de mancare de Pasti si in general! Gatesc si cumpar in cantitati mai mult decat rezonabile. Vad ca toata lumea aici suntem impotriva risipei de mancare, dar de sarbatori majoritatea romanilor pe care ii vad la magazin sunt cu cosurile stivuite cu produse :) De Pasti voi gati clasicele drob si friptura de miel, iar prajiturile sunt un must ca am un sot amator de dulciuri, insa nu fac decat o prajitura si un fel de fursecuri, plus cozonacul cu nuca de la mama 😀 Salamul de biscuiti arata tare bine si nici nu da mult de lucru, o idee buna zic, daaaar fara nuca de cocos!!!
    O zi frumoasa!

    • Observ acelasi lucru si ma bucura ca suntem mai multe care nu facem risipa de mancare. Cozonac cu nuca voi manca in deplasare, ca mami lui my better half face unul senzatie.
      Sa ai spor si bucurie la gatit!
      P.S. So so funny faza cu nuca de cocos :)))

  4. Intotdeauna de sarbatori gatim mult si ramane mancare , bunica face cozonac si eu mai fac o prajitura care stiu sigur ca se mananca, inainte faceam comanda de prajituri la un laborator, de altfel delicioase, dar am constatat ca dupa 2-3 zile se “insirau”prin frigider, si acum am renuntat.
    Cumpar si pasca, in rest mancaruri traditionale cu miel, musai un cas proaspat si multe verdeturi.
    O idee minunata cu salamul de biscuiti, arata delicios in poze si peste aproximativ o saptamana fiind si ziua mea, cred ca il voi pregati.
    O zi frumoasa!

    • Uuuuuuu, birthday girl! Zi-mi ca esti berbec si o sa rad maxim. BFF este si ea berbec si purtatoarea aceluiasi prenume ca al tau 😀 Sa stii ca a mea colega de birou a spus ca acest salam de biscuiti este o prajitura delicioasa si foarte deosebita. O zi minunata iti doresc!

        • Wow! Sunt impresionata 😀 Faza e ca eu nu cred in zodii. Daaaaaar e deja way too funny faptul ca si in online ajung sa am o relatie foarte buna cu oameni din aceleasi zodii ca si cei apropiati din offline.

          • Da, sunt taur , a retinut bine Mariana, multumesc pentru urari, zile frumoase si linistite, pline de soare, voie buna si intelegere, si pentru voi fete dragi!
            Nici eu nu cred in zodii, dar in general ca si tine oamenii cu care relationez cel mai bine sunt din aceleasi zodii.
            va imbratisez,

  5. Eu incerc pe cat posibil sa gatesc fara sa-mi ramana cantitati uriase. La dulciuri ne-am rezolvat rapid: cozonaci pentru ei, pasca proteica fara blat pentru mine.
    Pun insa pariu ca ne vor ramane oua, pe care o sa le fac devil, in diferite combinatii. I

    • Cum e pasca proteica? Teach me, master! 😀 Ce ramane din oua fierte le bag la salata. Devil suna apetisant si tare rau imi pare ca nu ma pot atinge de ele.

      • 300g de crema de branza ( eu nu am folosit light, desi aceea are mai multe proteine pentru ca se pare ca influenteaza textura)
        2 oua
        70g pudra proteica (in cazul meu cu gust de ciocolata)
        100ml de smantana lichida

        Am amestecat pana am obtinut un aluat aerat, am taiat un baton proteic in bucati pentru crunch si l-am incorporat in aluat. Si am turnat in forma rotunda cu inel detasabil in care pusesem hartie de copt.
        10 min la 200° in cuptorul incalzit in prealabil si ca 40 Minute la 150°, dar e bine sa arunci un ochi, cand se aureste este super ok.
        Et voila! Super simplu, dar Gustos!

  6. si eu urasc risipa de mancare! si cumparatul sau gatitul mai mult decat e cazul…eu de sarbatori fac maxim 2 prajituri (o reteta favorita, care stiu ca se mananca, si una noua) din care dau si la pachet musafirilor (parintilor) sau duc, daca mergem noi la ei :) daca mai avem chef de dulce, mai bine mai fac dupa cateva zile decat sa arunc 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *