Panna cotta cu prune

Iata unul din putinele motivele pentru care am asteptat cu bucurie venirea toamnei! Desi nu sunt o mare fana a deserturilor, prin faptul ca are o textura usoara, este racoroasa si dulce, dar nu foarte dulce (yes, I’m this kind of twisted), panna cotta se afla in topul preferintelor mele. O perioada lunga de timp am mancat-o la restaurant, dar intr-o zi fara soare m-am decis sa vad daca imi depaseste abilitatile culinare. Tot prima data cand am facut-o, m-am gandit sa incerc ceva mai deosebit fata de cele pe care le-am incercat prin localuri si pentru ca atunci era tot toamna, am ales sa ii alatur prune. La momentul respectiv nu am banuit ce idee excelenta am avut, pentru ca abia ulterior mi s-a dovedit ca niciunul din toppingurile incercate (zmeura, fructe de padure sau capsuni) nu l-au egalat pe cel cu prune.

Pentru panna cotta folosesc reteta pe care am gasit-o pe siteul Academiei Barilla, doar ca putin ajustata pentru o experienta mai prietenoasa cu silueta (optiune indicata chiar in reteta, cu atentionarea ca va fi sesizabila o usoara de diferenta de consistenta si gust).

Panna cotta cu prune

Panna cotta

250 ml smantana pentru frisca

250 ml lapte

115 g zahar (brun in cazul de fata)

½ baton de vanilie

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa pun foile de gelatina la inmuiat in apa rece. Apoi, am pus pe foc o craticioara cu smantana, laptele, zaharul si semintele de vanilie si am amestecat cu un tel, pana cand am adus amestecul la punctul de fierbere. Am luat craticioara de pe foc, am adaugat foile de gelatina bine stoarse si am amestecat cu simt de raspundere. Dupa ce gelatina a fost bine incorporata in compozitie, am asteptat sa se raceasca putin si am turnat-o in recipiente. Am lasat-o la frigider trei ore, conform indicatiilor.

Panna cotta cu prune

Topping de prune

250 g prune

75 g zahar

50 ml apa

scortisoara si nucsoara dupa gust

Pentru topping-ul de prune, am pus intr-o craticioara toate ingredientele si le-am lasat sa fiarba, pana cand lichidul a capatat consistenta unui sirop. Este minunat atunci cand prunele coapte si zemoase, ceea ce nu a prea fost cazul meu, dar m-am descurcat cu ce am gasit dupa socul de a vedea ca au desfiintat piata.

Now for the final touch! Eu prefer sa nu scot panna cotta din vase, pentru ca de fiecare data am cam smotocit-o la extragere si nu arata tocmai apetisant. De aceea, pun panna cotta direct in pahare sau niste vase mai aratoase si acolo ramane. Mai ales cand utilizez pahare, adaug toppingul cand inca este destul de cald,  fiindca am observat ca o parte din el se aseaza intr-un strat separat, care imi place tare mult cum arata.

Panna cotta cu prune

Voi cu ce fel de toppinguri utilizati pentru panna cotta?

4 thoughts on “Panna cotta cu prune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *