Abilitatile mele de procrastinare sunt deja de nivelul avansati, deoarece my Gratification monkey deseori castiga, pana cand apare the Panic monster si imediat recuperez tot ceea ce trebuia sa fac de mult muuuuult muuuuuuuuuult timp. Poate ca in situatiile viitoare se vor vedea efectele articolelor citite, dar pana una alta realitatea era ca eu tot amanasem ordinea din dulap. Cand a aparut the Panic monster? Atunci cand am vazut ca au aparut reducerile prin magazine si am avut revelatia ca eu nu am nici cea mai vaga idee ce am nevoie sa imi cumpar, din cauza faptului ca nu imi era deloc clar ce se afla la mine in dulap. Asa ca am considerat ca este momentul de a lua intr-un final masuri si mi-am sortat hainele, incaltamintea si accesoriile conform celor cinci intrebari de mai jos.
1. Prezinta vreun defect?
This is an easy one! Separ in trei categorii acele haine care au nasturi lipsa, fermoare stricate, cusaturi desfacute, diverse pete sau urme de uzura accentuate . Prima contine toate acele haine cu defecte ireparabile (de obicei, cele cu pete care nu au iesit la spalat, cu rupturi de tesatura si cele uzate excesiv) si toate vor lua drumul cosului de gunoi. Cel de-al doilea contine lucrurile care pot fi reparate direct de catre mine, de genul celor cu nasturi lipsa. Cea de-a treia categorie este cea a hainelor care au nevoie de acel professional touch of a tailor. Fermoarele pot fi inlocuite, iar o rochie care prezinta un mic defect poate fi transformata intr-o fusta sau un top cu un pic de imaginatie si cu ajutorul croitorului.
2. Mi se potriveste din punct de vedere al masurii?
Ca regula, acele haine cu doua marimi mai mari sau mai mici nu au ce cauta in garderoba (mai mult de un an, sa zicem). Sustinute de ideea ca “o sa slabesc” sau “sa fie acolo, ca cine stie cand ma mai ingras cateva kg”, hainele nepotrivite ca marime ajung doar sa ocupe spatiu pretios si pe masura ce trece timpul se si demodeaza. Acum cativa ani, aceasta a fost momentul de cumpana al garderobei mele. Atunci, am construit un munte de haine de dus la croitor pentru ajustari si un alt munte pentru donatii (nu sunt un spirit atat de intreprinzator pentru a le vinde pe net si prefer sa le dau unor persoane mai mult sau mai putin apropiate, care se vor bucura de ele). Cum nu am mai avut semnificative variatii de greutate, am la pastrare doua perechi de pantaloni cu un numar mai mare si atat.
3. Am purtat-o in ultimul an?
Daca am purtat imbracamintea respectiva, ea isi va gasi rapid locul inapoi in dulap. Dar, se pare ca purtam doar 20% din haine in 80% din timp si problema se gaseste la procentajul de 80% din lucrurile ce raman nepurtate. Atunci am inceput sa ma uit la motivatia pentru care le-am evitat. De exemplu, vara trecuta nu au fost atat de multe zile calduroase, asa ca unele rochii vaporoase au ramas nemiscate de pe umeras, cat timp tinutele adecvate temperaturilor de 20 de grade au fost exploatate la maxim. Tot ceea ce nu am purtat din lipsa curajului de a aborda un anumit item sau din lipsa inspiratiei in a construi tinute, am pus deoparte pentru a vedea ce combinatii pot sa compun cu ceea ce am deja in garderoba si/sau daca este necesar sa cumpar ceva pentru a le integra in cotidian. Daca in urmatoarele zile tot nu reusesc sa le gasesc locul in tinutele mele, atunci vor trece la sectiunea donatii.
4. Mi se potriveste din punct de vedere al stilului de viata?
Totul se afla intr-o continua schimbare, inclusiv stilul de viata. Acele lucruri care tin de un lifestyle demult apus, fie incerc sa le gasesc locul in noi tinute, fie imbogatesc teancul de haine de donat. De exemplu, o lunga perioada de timp am fost obligata sa ma imbrac la costum si atunci cand nu a mai fost necesar, le-am inalturat aproape cu totul din garderoba din cauza aversiunii capatate.
5. Are valoare sentimentala?
Ei bine da! Recunosc ca tin lucruri care sunt similare madeleinelor lui Proust, cu toate ca nu le mai utilizez. In schimb, mi-am limitat tendintele sentimentaliste la doua itemuri si nu vreau sa depasesc numarul. Pana la urma garderoba este despre prezent, nu despre trecut si nu vreau sa ajung sa o suprapopulez cu haine pe care nu le mai imbrac.
Intrebarile pot fi mult mai multe, dar cum isi daduse atacul the Panic Monster, m-am rezumat la cele de baza. Voi ce reguli urmati atunci cand va organizati dulapul?
Sursa foto: Cupcakes and Cashmere, Paula Ordovas, My Scandinavian Home, Katie Kime
Si eu am facut curatenie recent, desi unele erau mai uzate si imi placeau mult le-am aruncat. Acum nici nu le mai simt lipsa.
Excelenta miscare ai facut si te felicit! Odata ce iti faci curaj, ajungi sa realizezi ca de fapt nici nu ai inregistrat vreun fel de pierdere.
Foarte bune sfaturi! Desi dulapul meu este mai mereu aranjat, este de asemenea super aglomerat. Imi este greu sa ma despart de hainele care sunt in stare buna, chiar daca nu le mai port. Daca nu am cui sa le dau este cu atat mai greu. Ma gandesc ca le modific sau le mai port si uneori chiar o fac.
Missy L – https://fullofbeauties.wordpress.com/
Multumesc frumos, ma bucur ca iti sunt utile! Si mie imi este greu sa ma despart de unele haine si deseori se lasa cu tergiversari ale procesului si negocieri cu mine insami. In situatii de genul, am mai apelat la o solutie: le pun deoparte intr-o cutie si daca nu le simt lipsa timp de vreo doua-trei luni, atunci clar merita donate. Pana acum niciodata nu am simtit lipsa la ce a stat in cutie 🙂